Hoe het op Elfia allemaal goed kwam - Martijn Koekkoek

Hoe het op Elfia allemaal goed kwam

Telegraaf-achtige sensationele titels ben ik niet van, dus ik zeg het meteen: het is goed gekomen, echt waar. En ik schrijf dit stukje nadat ik daar toestemming voor gevraagd (en gekregen heb) van de betrokkenen. Het was editie 2015 van Elfia, Haarzuilens. Op zondag. Mijn vrouw Céline en ik waren aan het kijken naar een gevecht dat werd nagespeeld. Een omroeper maande ons extra afstand te bewaren van de afzetting, voor de veiligheid. Ondanks dat het allemaal spel is, is er een bepaald risico. Later bleek dat deze maatregelen absoluut niet overdreven zijn. Laat ik vooropstellen overigens dat de re-enactment groep die hier bezig was, zeer serieus omging met het gevecht. De eerste twee Ridders werden afgeroepen om plaats te nemen tegenover elkaar. Ze namen het serieus maar er kon ook absoluut een lach vanaf.

Zoals in de foto's te zien is zijn de Ridders dik aangekleed met allerlei beschermend materiaal. Dikke jassen onder de outfits om te voorkomen dat ze ernstig letsel overhouden aan een steek. De lansen zelf zijn stomp, maar dat betekent niet dat ze geen schade kunnen aanrichten... Als het tweede gevecht begint, gaat het mis. De Ridder steekt en de verdedigende Ridder probeert de lans nog te ontwijken, maar het gaat te snel. De lans raakt zijn keel en een pijnlijke reactie volgt (logisch natuurlijk).

Céline is verpleegkundige en rent erheen om te helpen. Het blijkt achteraf allemaal best mee te vallen, maar omdat er meer kapot kan zijn dan wat huid (er zit tenslotte best wat belangrijk spul in die keel van ons ;) ) is er een Ambulance gebeld. Enkele dagen geleden kreeg ik een email van een van de re-enactment groep met de vraag of ik de foto's nog had die ik ze aangeboden had. Ze vertelde er meteen bij dat het met de gewonde Ridder allemaal goed gekomen is. Hij is weer fanatiek aan gevechten mee aan het doen. Ik ben echt heel erg blij om te horen dat het goed met hem gaat en wens hem (uiteraard) het allerbeste en nog veel veilige gevechten. Hieronder nog even naast elkaar de drie beelden:

Powered by SmugMug Log In